Lammasmaailma

Lampaiden terveydenhuollon koulutuskalenteri

LAMMASTERVEYS 2020 -OHJELMA – KOKONAISUUS RATKAISEE

Varmista eläintesi terveys ja hyvinvointi ja valmistaudu oikeaan aikaan uuhen tuotantovuoden kriittisiin pisteisiin. Työpajat ja webinaarit auttavat sinua tekemään pieniä ja suuria parannuksia lampolassasi ja vähentämään kiirettä.

Tästä eläinlääkärikoulutukseen

Uuhen tuotantovaiheen mukaiset asiantuntijawebinaarit

Vuorovaikutteisen VALMENNUS-webinaarin kesto 60 minuuttia. Hinta 45,00 (+ ALV). Ilmoittaudu viimeistään 2 päivää ennen webinaaria maksamalla asianomainen tuote verkkokauppaan. Muista ilmoittaa lisätiedoissa, minkä päivän koulutukseen ilmoittaudut.

Heinäkuu 2022

 • Pe 29.7. klo 10 ja klo 19, VALMENNUS: Valinta ja kunnostus, TH-suunnitelman osa I. Jos et ole valmennuksessa, ilmoittaudu tästä.

Elokuu 2022

 • To 18.8. tai ma 22.8. klo 19, VALMENNUS: Kiimojen synkronointi, TH-suunnitelman osa II. Jos et ole valmennuksessa, ilmoittaudu tästä.
 • Ma 29.8. klo 19 (60 min): Pikkukaritsan suolitulehdukset mm. kryptosporidioosi, kokkidioosi ja napatulehdus. Ilmoittaudu tästä.

Syyskuu 2022

 • To 15.9. klo 14 ja klo 18, VALMENNUS: Valinta ja kunnostus, TH-suunnitelman osa I. Jos et ole valmennuksessa, ilmoittaudu tästä.
 • Ma 26.9. klo 19 (60 min): Vanhempien karitsoiden suolitulehdukset ja niveltulehdukset, laidunkauden kokkidioosi. Ilmoittaudu tästä.

 Lokakuu 2022

 • To 20.10. klo 14 ja klo 18, VALMENNUS: Hyvät lähtötelineet karitsoille, TH-suunnitelman osat IV ja V. Jos et ole valmennuksessa, ilmoittaudu tästä.
 • Ma 24.10. klo 19 (60 min): Karitsoiden hengitystietulehdukset, aiheuttajina bakteerit, virukset, mykoplasmat. Ilmoittaudu tästä.

Marraskuu 2022

 • To 17.11. klo 14 ja klo 18, VALMENNUS: Laidunnussuunnitelma, TH-suunnitelman osat VI ja VII. Jos et ole valmennuksessa, ilmoittaudu tästä.
 • Ma 21.11. klo 19 (60 min): Orf uuhilla ja karitsoilla, silmätulehdukset. Ilmoittaudu tästä.

Joulukuu 2022

 • Ma 19.12. klo 19 (60 min): Paiseet (mm. CLA), luomisen aiheuttajat, toksoplasmoosi. Ilmoittaudu tästä.


Tunnista ja torju tarttuvia tulehdustauteja lampolassasi, 8 webinaarin sarja alkaen 29.8.

Oletko kaivannut asiantuntijatietoa lampaiden tulehdustaudeista? Eläinten kasvatusolosuhteet, tuotantotapa, ruokinta ja hoito sekä lampolan bioturvallisuus vaikuttavat siihen, mikä on lampolassa tautipaine ja kuinka hyvä on eläinten vastustuskyky. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia on seurattava jatkuvasti ja myös taudinoireita on opittava tunnistamaan, niin lampolassa kuin laitumella. Muuten ei tautiongelmiin ole mahdollista puuttua ajoissa eikä löytää niihin hyviä ennaltaehkäisyn keinoja.

Nyt tarjolla yhteensä 8 napakkaa vuorovaikutteista 60 minuutin webinaaria (Webex) lampaiden tarttuvista tulehduksellisista taudeista ja niiden ehkäisystä. Sisältää keskustelun. Kouluttaja eläinlääkäri Johanna Rautiainen. Koko paketti tarjoillaan syksyn ja alkutalven aikana 29.8.22 – 27.2.23. Webinaarit kerran kuukaudessa maanantaisin klo 19.

Koulutuksen käytyäsi ymmärrät paremmin, milloin on kyseessä yksittäinen tautitapaus, milloin uuden tartunnan pääseminen lampolaan tai merkittävä häiriö eläinten vastustuskyvyssä.

Webinaarit yksittäin ostettuna 45 euroa / kpl, kolmen webinaarin paketti 100 euroa ja koko paketti kerralla ostettuna 200 euroa. Hintoihin lisätään ALV ja mahdollinen laskutuslisä 6 euroa.

Yksittäiset webinaarit ostetaan verkkokaupasta. HUOM! Muista ilmoittaa lisätiedoissa, mihin tilaisuuteen ja mihin kellonaikaan aiot osallistua.

Webinaaripaketit maksetaan laskulla. Ilmoittaudu ja tilaa lasku sähköpostilla ja kerro samalla, minkä paketin ostat: info@lammasmaailma.fi

Koulutus alkaa maanantaina 29.8. klo 19.

Aiheet ja aikataulut:

 1. Pikkukaritsan suolitulehdukset mm. kryptosporidioosi, kokkidioosi ja napatulehdus (29.8.)
 2. Vanhempien karitsoiden suolitulehdukset ja niveltulehdukset, laidunkauden kokkidioosi (26.9.)
 3. Karitsoiden hengitystietulehdukset, aiheuttajina bakteerit, virukset, mykoplasmat (24.10.)
 4. Laidunkauden sisäloistaudit ja klostridioosi karitsoilla (ajankohta avoin)
 5. Orf uuhilla ja karitsoilla, silmätulehdukset (21.11.)
 6. Paiseet (mm. CLA), luomisen aiheuttajat, toksoplasmoosi (19.12.)
 7. Uuhien sorkkamätä, ulkoloiset (30.1.-23)
 8. Laitumella ontuvat karitsat, aurinkoihottuma, kärpäshyökkäykset (27.2.-23)


Lampaiden terveyden ja hyvinvoinnin perusta kuntoon, asiantuntijawebinaari

Asiantuntijakatsaus, joka tukee lampaiden hyvinvointisuunnitelman toteuttamista. Kesto 75 minuuttia. Keskustelumahdollisuus.

Käsiteltävät aiheet:

 • karanteeni ja lampolan tautisuoja
 • lampaiden tarttuvia tauteja
 • hyvinvointiongelmien tunnistaminen
 • lampola- ja laidunolosuhteiden vaikutus sairastuvuuteen

Asiantuntijawebinaari järjestetään syksyllä 2022 kolmena samansisältöisenä tilaisuutena. Voit osallistua niistä siihen tilaisuuteen, joka sopii aikatauluihisi parhaiten:

 • ajankohdat vielä auki

Kouluttaja eläinlääkäri Johanna Rautiainen. Ilmoittautuminen tapahtuu verkkokaupassa. Hinta 45 euroa (+ ALV). HUOM! Ilmoita lisätiedoissa, minkä päivän tilaisuuteen osallistut ja kellonaika, niin saat etukäteen sähköpostiisi osallistumislinkin.

Työpajat

HYVÄ TAPA TOIMIA – Kuntoluokituskoulutus

Uuhien säännöllinen kuntoluokittaminen on välttämätöntä, mikäli tavoitteena on onnistua tuotantovaiheen mukaisessa ruokinnassa. Nyt sinulla on mahdollisuus ryhtyä sanoista tekoihin ja kalibroida kuntoluokituskätesi Lammasmaailman työpajassa. Tarjolla eri kuntoluokissa olevia uuhia sekä Johannan asiantuntijaneuvoja. Lisäksi työpajassa on mahdollisuus saada ohjeita ja kokeilla astutusryhmiin menevien uuhien utareen tunnustelua. Työpajan hinta 45 € + ALV 24 %, laskutetaan jälkikäteen. Hinta sisältää koulutuksen, luntit, suojavaatteet ja kaffit. Pienet ryhmät. Sitovat ilmoittautumiset: info@lammasmaailma.fi

Tulossa olevat työpajat:

(toistaiseksi ei työpajoja voida järjestää)

Työpajan kulku (noin 2 tuntia):
– teoriaa kahvin ja pienen purtavan kanssa, jaetaan ”luntit” ja suojavaatteet
– käytännön harjoituksia, kysymyksiä, keskustelua käytännön soveltamisesta tiloilla uuhen tuotantokierrossa
– yhteenveto ja – varmistus, että kaikilla tuntuma etenkin kuntoluokan 3 uuheen

Koulutusta järjestetään jatkossakin eri paikkakunnilla kysynnän mukaan. Mahdollisuus myös teuraskypsyyskoulutukseen, jossa tunnustellaan karitsoiden teuraskypsyyttä ja tarkastellaan ruhoja teurastuksen jälkeen. Ota yhteyttä: info@lammasmaailma.fi .

Uuhien säännöllinen kuntoluokittaminen on nopea, helppo, käytännöllinen ja hyvin laajasti käytössä oleva tapa todeta, miten on onnistunut tuotantovaiheen mukaisessa ruokinnassa. Kuntoluokituksen avulla on mahdollista löytää katraasta liian lihavat tai laihat yksilöt, ja ehkäistä mm. karitsointiin liittyviä ongelmia. Kuntoluokituksen avulla on mahdollista viilata kunnostusajan, astutusajan, tiineyden ajan ja imetysajan ruokinta kohdalleen. Villa peittää alleen paljon, joten arvioitaessa lampaiden kuntoa ja hyvinvointia on kuntoluokittaminen välttämätön apuväline.


HYVÄ TAPA TOIMIA
– Teuraskypsyyskoulutus

Seuraavat työpajat:

(toistaiseksi ei työpajoja voida järjestää)

Teuraskypsyyskoulutuksen ohjelma:

 • n. 45 min: teurasluokituksen perusteet teoriassa sekä lyhyt englanninkielinen video aiheesta
 • 45-60 min: tunnustellaan 10-12 mahdollisimman erilaista teuraseläintä teurastamon navetassa, tärkeää, että osallistujat tekevät hyvät muistiinpanot tunnustelemistaan eläimistä
 • sillä välin, kun em. lampaita teurastetaan, käydään kahvilla tai syömässä (omakustanteinen)  ja keskustelemassa ketjuajattelun merkityksestä karitsan ja lampaanlihan tuotannossa, ruhon puhtaudesta ja karitsoiden kasvusta
 • n. 30 min: katsotaan em. ruhot teurastuksen jälkeen teurastamon kylmiössä ja kuullaan, minkä arvion luokittaja on ruhoista antanut

Koulutusryhmät pidetään pieninä, jotta kaikki kuulevat, näkevät ja ehtivät tunnustella lampaita. Hinta 49 euroa + ALV/osallistuja. Sitovat ilmoittautumiset: info@lammasmaailma.fi

*********

Asiantuntijawebinaarit palaavat syksyllä 2022. Kaikki tulossa olevat teemat:

 1. Miten valita terve ja hyvinvoiva emä karitsoille
 2. Kuntoluokita, kuntoluokita, kuntoluokita
 3. Kiimojen synkronointi ja sen hyödyt karitsointiaikana
 4. Ostoeläinten karanteeni ja sopeutus, siitospässien oikein ajoitettu kuntotesti
 5. Keskitiineiden uuhien terveydenhuolto (tiineysultraus, kuntoluokitus, utare, ruokintaryhmät)
 6. Lopputiineiden uuhien ja syntyvien karitsoiden terveysongelmien ehkäisy (verinäytteet, kuntoluokitus, tunnutus- ja karitsointiajan olosuhteet)
 7. Karitsointiajan valvontatyöstä paras hyöty (utareterveys, vierihoito, adoptio, muistiinpanot)
 8. Karitsointiapu (ajoitus, hygienia, tekniikat)
 9. Imetysajan ruokintaryhmät, uuhien ja karitsoiden yhteispeli (parhaat lähtötelineet laitumelle)
 10. Vieroitettavien pässikaritsoiden vastustuskyvyn tukeminen
 11. Lampolan pitkäjänteinen loistorjunta (laidunhygienia, vastustuskyky, näytteenotot)
 12. Punnitse, punnitse, punnitse
 13. Uuhen utaretulehduksen riskejä
 14. Lampolan terveydenhuoltosuunnitelma (tulosten ja tunnuslukujen tarkastelu, parantamiskohteet)
 15. Aloittelevan lampurin sudenkuopat
 16. Erityisesti eläinlääkäreille tarkoitettu koulutus