Lammasmaailma

 

Kelpovalmennus 2021

”Kokonaisuus ratkaisee lammasterveydenhuollossa”

Ilmoittaudu valmennukseen tästä

Valmennus-2021 tähtää kaikki tärkeät kriittiset osa-alueet kattavaan terveydenhuoltosuunnitelmaan. Laadun takeeksi tarjoamme KelpolammasTH –laatumerkin. Laatumerkkitiloilla työskennellään terveiden ja hyvinvoivien eläinten kanssa ja hyödynnetään tärkeissä työvaiheissa parhaita käytäntöjä – dokumentoidusti. Hyvinvoivat eläimet ja monimuotoistuva ympäristö tuottavat iloa niin työn tekijöille kuin asiakkaille. Kelpolammastilat ovat kestävän lammastalouden polulla ja tuottavat yhdenmukaista laatua koko lihaketjuun. Kestävän lammasketjun menestymisen avainsanoja ovat tehokkuus järjestelmätasolla, ekosysteemin monimuotoisuus ja eläinten hyvinvointi. Näitä tahdomme edistää!

 

ETÄVALMENNUSTILAISUUKSIEN (5 ERI AIHETTA) AIKATAULUT VUONNA 2021:

Tammikuu: VALINTA JA KUNNOSTUS, TH-suunnitelman osa I. Ma 25.1. klo 18-19 tai to 28.1. klo 15-16. ”Johda lampolasi terveyttä suunnitellusti”. Uuhen vuosi alkaa terveiden ja hyvillä emo-ominaisuuksilla varustettujen emien valinnalla. Siitospässien astumisterveys varmistetaan 2 kk ennen astutuskautta. Oikeat karanteenikäytännöt suojaavat lampolaa eläinostojen yhteydessä.

Helmikuu: KIIMOJEN SYNKRONOINTI, TH-suunnitelman osa II. Ma 8.2. klo 18-19 tai to 11.2. klo 15-16. Kiimojen synkronoinnilla tavoitellaan 4 viikon karitsointijaksoa. Karitsointien valvonta kevenee. Saman ikäisten karitsoiden hoitaminen on helpompaa ja tautiriskit nuorimpien karitsoiden osalta vähäisempiä.

Maaliskuu: LAIDUNNUSSUUNNITELMA, TH-suunnitelman osat VI ja VII. Ma 8.3. klo 18-19 tai to 11.3. klo 15-16. Sisäloistorjunta ratkaistaan laitumella. Laidunnussuunnitelma on työkalu karitsoiden terveyden ja kasvun turvaamiseen. Laidunnussuunnitelma tuottaa lampurille stressiä vähentävän ”laidunkauden lukujärjestykseen”.

Huhtikuu: KELPOLAMMAS-LAATUMERKKI. La 24.4. klo 10-12.

Toukokuu: UUHINEUVOLA, TH-suunnitelman osa III. Ma 3.5. klo 18-19 tai to 6.5. klo 8-9. ”Paras investointisi eläinterveyteen ja rehupanosten kohdentamiseen”.

Kesäkuu: HYVÄT LÄHTÖTELINEET, TH-suunnitelman osat IV ja V. Ma 31.5. klo 19-20 tai to 3.6. klo 8-9. Tunnutusajan ruokinta, kuntoluokitus, ruokintaryhmät, erityistarkkailtavat uuhet, kriittiset olosuhderatkaisut, emän ja karitsoiden yhteispeli. Uuhien riittävä maidontuotantokyky, virkeinä syntyvät karitsat ja toimivat ”lastentarhaolosuhteet” varmistavat emän ja karitsoiden terveyttä, hyvinvointia ja kasvua.

Heinäkuu: VALINTA JA KUNNOSTUS, TH-suunnitelman osa I. Ma 12.7. klo 19-20 tai to 15.7. klo 8-9. ”Johda lampolasi terveyttä suunnitellusti”. Uuhen vuosi alkaa terveiden ja hyvillä emo-ominaisuuksilla varustettujen emien valinnalla. Siitospässien astumisterveys varmistetaan 2 kk ennen astutuskautta. Oikeat karanteenikäytännöt suojaavat lampolaa eläinostojen yhteydessä.

Elokuu: KIIMOJEN SYNKRONOINTI, TH-suunnitelman osa II. Ma 9.8. klo 19-20 tai to 12.8. klo 8-9. Kiimojen synkronoinnilla tavoitellaan 4 viikon karitsointijaksoa. Karitsointien valvonta kevenee. Saman ikäisten karitsoiden hoitaminen on helpompaa ja tautiriskit nuorimpien karitsoiden osalta vähäisempiä.

Syyskuu: KELPOLAMMAS-LAATUMERKKI: La 25.9. klo 10-12.

Lokakuu: HYVÄT LÄHTÖTELINEET, TH-suunnitelman osat IV ja V. Ma 4.10. klo 18-19 tai to 7.10. klo 15-16. Tunnutusajan ruokinta, kuntoluokitus, ruokintaryhmät, erityistarkkailtavat uuhet, kriittiset olosuhderatkaisut, emän ja karitsoiden yhteispeli. Uuhien riittävä maidontuotantokyky, virkeinä syntyvät karitsat ja toimivat ”lastentarhaolosuhteet” varmistavat emän ja karitsoiden terveyttä, hyvinvointia ja kasvua.

Marraskuu: LAIDUNNUSSUUNNITELMA, TH-suunnitelman osat VI ja VII. Ma 1.11. klo 18-19 tai to 4.11. klo 15-16. Sisäloistorjunta ratkaistaan laitumella. Laidunnussuunnitelma on työkalu karitsoiden terveyden ja kasvun turvaamiseen. Laidunnussuunnitelma tuottaa lampurille stressiä vähentävän ”laidunkauden lukujärjestykseen”.

Joulukuu: UUHINEUVOLA, TH-suunnitelman osa III. La 11.12. klo 15-16 tai ma 13.12. klo 18-19. ”Paras investointisi eläinterveyteen ja rehupanosten kohdentamiseen”.

 

VALMENNUKSEEN SISÄLTYVÄT TYÖPAJAT

Kuntoluokitustyöpajoja järjestetään yhteistyölampoloissa ympäri vuoden. Työpajassa kalibroidaan kuntoluokituskädet. Järjestelmällinen kuntoluokitus on välttämätön työkalu ruokinnan onnistumisen seuraamiseen.

Teuraskypsyystyöpajoja järjestetään syksyllä yhteistyössä pienteurastamoiden ja yhteistyölampoloiden kanssa. Työpajassa harjaannutaan karitsoiden teuraskypsyyden tunnusteluun.

 

VALMENNUKSEEN SISÄLTYVÄ TILAKÄYNTI

Uuhineuvola-tilakäynti ajoitetaan uuhien 50-70 vuorokauden tiineyksiin. Uuhille tehdään tiineysultraus, sikiöt lasketaan ja niiden ikä arvioidaan. Uuhet kuntoluokitetaan ja niiden utare tarkastetaan kroonisten tulehduksellisten muutosten varalta. Uuhineuvolan avulla on mahdollista

  • karsia tyhjäksi jääneet ja merkata utarevikaiset uuhet
  • sijoittaa uuhet oikeisiin ruokintaryhmiin tutkimushetkellä ja kuukautta myöhemmin; tällä varmistetaan virkeät karitsat ja uuhien hyvä maidontuotantokyky
  • ajoittaa karitsointien valvonta oikein ja valmistautua mahdollisiin adoptioihin.

 

VALMENNUKSEEN SISÄLTYVÄ LAIDUNNUSSUUNNITELMA

Laidunnussuunnitelmaa varten tarvitaan yksityiskohtaiset taustatiedot laidunten koosta, sijainnista ja aiemmasta käytöstä sekä tulevan laidunkauden suunnitelluista laidunnusryhmistä. Suunnitelma laaditaan tiiviissä vuorovaikutuksessa tilan kanssa. Tuloksena on yksityiskohtainen suunnitelma laidunten käyttöjärjestyksestä tulevana laidunkautena.

 

LASKUTUS:

Valmennuksesta (5 etävalmennusta, 2 työpajaa, tilakäynti, laidunnussuunnitelma, muu tilakohtainen valmennus) laskutamme tilakohtaisesti korkeintaan 20 tuntia (90 eur/h + ALV 24%).  Laskutus kolmen kuukauden välein toteutuneiden tuntien ja ryhmäkokojen mukaan. Lisäksi laskutamme toteutuneet matkakulut (0,44 eur/km + ALV 24%). Voit hyödyntää koko summalle tai osalle sitä NEUVO-2020 -tukea (tuntilaskutus silloin 63 eur, kilometrikorvaus 0,43 eur, maksat vain ALV:n). Osallistujien määrä korkeintaan 10 tilaa / etävalmennustilaisuus tai työpaja.

Ilmoittautuminen tapahtuu maksamalla ilmoittautumismaksu 196,40 euroa (+ ALV 24 %), jolla saat puolen vuoden sijaan vuodeksi käyttöösi sähköiset työkalumme TH-Digiassarin ja TH-lomakkeen. Valmennukseen voit ilmoittautua milloin vain ja eri osiot voit suorittaa itsellesi parhaiten sopivassa järjestyksessä vuoden sisällä ilmoittautumisesta.

Ilmoittaudu valmennukseen tästä

Lue lisää lammasterveydenhuollosta.

Lue lisää kestävästä lammastaloudesta.

Lue lisää Lammasterveys 2020 -ohjelman ekonomiasta.

Kysy lisää valmennuksesta: info@lammasmaailma.fi