Lammasmaailma

Lampaiden terveydenhuollon koulutuskalenteri

LAMMASTERVEYS 2020 -OHJELMA – KOKONAISUUS RATKAISEE

Varmista eläintesi terveys ja hyvinvointi ja valmistaudu oikeaan aikaan uuhen tuotantovuoden kriittisiin pisteisiin. Työpajat ja webinaarit auttavat sinua tekemään pieniä ja suuria parannuksia lampolassasi ja vähentämään kiirettä.

Tästä eläinlääkärikoulutukseen

Uuhen tuotantovaiheen mukaiset valmennus- ja asiantuntijawebinaarit

Kaikkien webinaarien kesto 60 minuuttia, sisältää keskustelun. Yksittäisen webinaarin hinta 45,00 (+ ALV). Pakettihinnat on ilmoitettu kunkin koulutuksen kuvauksessa. Ilmoittaudu viimeistään edellisenä päivänä klo 12 maksamalla asianomainen tuote verkkokauppaan. Muista ilmoittaa lisätiedoissa, minkä päivän koulutukseen ilmoittaudut. Saat linkin webinaariaamuna klo 10 mennessä.

Tammikuu 2023

 • Pe 27.1. klo 18, VALMENNUS: Valinta ja kunnostus, TH-suunnitelman osa I. Jos et ole valmennuksessa, ilmoittaudu tästä.
 • Ma 30.1. klo 18: Uuhien sorkkamätä, ulkoloiset. Ilmoittaudu tästä.

Helmikuu 2023

 • To 2.2. (eläinlääkäreille) klo 16 ja klo 18: Sisäloistaudit ja pitkäjänteinen sisäloistorjunta. Ilmoittaudu tästä.
 • Ma 13.2. klo 18: Laidunkauden sisäloistaudit ja klostridioosi karitsoilla. Ilmoittaudu tästä.
 • Ke 15.2. klo 18: Karanteeni ja lampolan tautisuoja. Ilmoittaudu tästä.
 • Ti 21.2. klo 18: VALMENNUS: Kiimojen synkronointi, TH-suunnitelman osa II. Jos et ole valmennuksessa, ilmoittaudu tästä.
 • Pe 24.2. klo 18: VALMENNUS: Kiimojen synkronointi, TH-suunnitelman osa II. Jos et ole valmennuksessa, ilmoittaudu tästä.
 • Ma 27.2. klo 18: Laitumella ontuvat karitsat, aurinkoihottuma, kärpäshyökkäykset. Ilmoittaudu tästä.

Maaliskuu 2023

 • To 2.3. klo 18: Lampaiden tarttuvia tauteja. Ilmoittaudu tästä.
 • Ma 13.3. klo 18: Laidunkauden sisäloistaudit ja klostridioosi karitsoilla. Ilmoittaudu tästä.
 • To 16.3. (eläinlääkäreille) klo 16 ja klo 18: Tavoitteellinen dynaaminen lampaiden terveydenhuolto, mittarit ja kustannusvaikutukset. Ilmoittaudu tästä.
 • Pe 17.3. klo 18: Vanhempien karitsoiden suolitulehdukset ja niveltulehdukset, laidunkauden kokkidioosi. Ilmoittaudu tästä.
 • Ti 21.3. klo 18: VALMENNUS: Laidunnussuunnitelma, TH-suunnitelman osat VI ja VII. Jos et ole valmennuksessa, ilmoittaudu tästä.
 • Pe 24.3. klo 18: VALMENNUS: Laidunnussuunnitelma, TH-suunnitelman osat VI ja VII. Jos et ole valmennuksessa, ilmoittaudu tästä.
 • Ma 27.3. klo 18: Pikkukaritsan suolitulehdukset mm. kryptosporidioosi, kokkidioosi ja napatulehdus. Ilmoittaudu tästä.
 • To 30.3. klo 18: Hyvinvointiongelmien tunnistaminen. Ilmoittaudu tästä.


Tunnista ja torju tarttuvia tulehdustauteja lampolassasi, 8 webinaarin sarja keväällä 2023

Oletko kaivannut asiantuntijatietoa lampaiden tulehdustaudeista? Eläinten kasvatusolosuhteet, tuotantotapa, ruokinta ja hoito sekä lampolan bioturvallisuus vaikuttavat siihen, mikä on lampolassa tautipaine ja kuinka hyvä on eläinten vastustuskyky. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia on seurattava jatkuvasti ja myös taudinoireita on opittava tunnistamaan, niin lampolassa kuin laitumella. Muuten ei tautiongelmiin ole mahdollista puuttua ajoissa eikä löytää niihin hyviä ennaltaehkäisyn keinoja.

Nyt tarjolla yhteensä 8 napakkaa vuorovaikutteista 60 minuutin webinaaria (Webex) lampaiden tarttuvista tulehduksellisista taudeista ja niiden ehkäisystä. Sisältää keskustelun. Kouluttaja eläinlääkäri Johanna Rautiainen. Koko paketti tarjolla jälleen kevään 2023 aikana. Webinaarit tammi-huhtikuussa klo 18, touko-kesäkuussa klo 19.

Koulutuksen käytyäsi ymmärrät paremmin, milloin on kyseessä yksittäinen tautitapaus, milloin uuden tartunnan pääseminen lampolaan tai merkittävä häiriö eläinten vastustuskyvyssä.

Webinaarit yksittäin ostettuna 45 euroa / kpl, kolmen webinaarin paketti 100 euroa ja koko paketti kerralla ostettuna 200 euroa. Hintoihin lisätään ALV ja mahdollinen laskutuslisä 6 euroa.

Yksittäiset webinaarit ostetaan verkkokaupasta. HUOM! Muista ilmoittaa lisätiedoissa, mihin tilaisuuteen ja mihin kellonaikaan aiot osallistua.

Webinaaripaketit maksetaan laskulla. Ilmoittaudu ja tilaa lasku sähköpostilla ja kerro samalla, minkä paketin ostat: info@lammasmaailma.fi

Aiheet ja aikataulut:

 1. Pikkukaritsan suolitulehdukset mm. kryptosporidioosi, kokkidioosi ja napatulehdus (27.3.)
 2. Vanhempien karitsoiden suolitulehdukset ja niveltulehdukset, laidunkauden kokkidioosi (17.3.)
 3. Karitsoiden hengitystietulehdukset, aiheuttajina bakteerit, virukset, mykoplasmat (8.5.)
 4. Laidunkauden sisäloistaudit ja klostridioosi karitsoilla (13.2., 13.3. ja 29.4.)
 5. Orf uuhilla ja karitsoilla, silmätulehdukset (22.5.)
 6. Paiseet (mm. CLA), luomisen aiheuttajat, toksoplasmoosi (5.6.)
 7. Uuhien sorkkamätä, ulkoloiset (30.1.)
 8. Laitumella ontuvat karitsat, aurinkoihottuma, kärpäshyökkäykset (27.2.)


Lampaiden terveyden ja hyvinvoinnin perusta kuntoon, asiantuntijawebinaari

Asiantuntijakatsaus, joka tukee lampaiden hyvinvointisuunnitelman toteuttamista. Koulutus on nyt jaettu neljään 60 minuutin webinaariin. Keskustelumahdollisuus. Kouluttaja eläinlääkäri Johanna Rautiainen.

Käsiteltävät aiheet ja ajankohdat:

 • karanteeni ja lampolan tautisuoja (ke 15.2. klo 18)
 • lampaiden tarttuvia tauteja (to 2.3. klo 18)
 • hyvinvointiongelmien tunnistaminen (to 30.3. klo 18)
 • lampola- ja laidunolosuhteiden vaikutus sairastuvuuteen (pe 14.4. klo 18)

Webinaarit yksittäin ostettuna 45 euroa / kpl, koko koulutus kerralla ostettuna 120 euroa. Hintoihin lisätään ALV ja mahdollinen laskutuslisä 6 euroa.

Yksittäiset webinaarit ostetaan verkkokaupasta. HUOM! Muista ilmoittaa lisätiedoissa, mihin tilaisuuteen ja mihin kellonaikaan aiot osallistua.

Webinaaripaketti maksetaan laskulla. Ilmoittaudu koulutukseen ja tilaa lasku sähköpostilla: info@lammasmaailma.fi

Koulutus alkaa keskiviikkona 15.2. klo 18.


Lammasterveys 2020 -ohjelman tukitoiminnat

Nämä 30 minuutin ajankohtaiswebinaarit toteutetaan erikseen ilmoitettavina ajankohtina. Seuraa ilmoittelua tai toivo jotakin aihetta!

 1. Miten valita terve ja hyvinvoiva emä karitsoille
 2. Kuntoluokita, kuntoluokita, kuntoluokita
 3. Kiimojen synkronointi ja sen hyödyt karitsointiaikana
 4. Ostoeläinten karanteeni ja sopeutus, siitospässien oikein ajoitettu kuntotesti
 5. Keskitiineiden uuhien terveydenhuolto (tiineysultraus, kuntoluokitus, utare, ruokintaryhmät)
 6. Lopputiineiden uuhien ja syntyvien karitsoiden terveysongelmien ehkäisy (verinäytteet, kuntoluokitus, tunnutus- ja karitsointiajan olosuhteet)
 7. Karitsointiajan valvontatyöstä paras hyöty (utareterveys, vierihoito, adoptio, muistiinpanot)
 8. Karitsointiapu (ajoitus, hygienia, tekniikat)
 9. Imetysajan ruokintaryhmät, uuhien ja karitsoiden yhteispeli (parhaat lähtötelineet laitumelle)
 10. Vieroitettavien pässikaritsoiden vastustuskyvyn tukeminen
 11. Lampolan pitkäjänteinen loistorjunta (laidunhygienia, vastustuskyky, näytteenotot)
 12. Punnitse, punnitse, punnitse
 13. Uuhen utaretulehduksen riskejä
 14. Lampolan terveydenhuoltosuunnitelma (tulosten ja tunnuslukujen tarkastelu, parantamiskohteet)
 15. Aloittelevan lampurin sudenkuopat


Työpajat

HYVÄ TAPA TOIMIA – Kuntoluokituskoulutus

Uuhien säännöllinen kuntoluokittaminen on välttämätöntä, mikäli tavoitteena on onnistua tuotantovaiheen mukaisessa ruokinnassa. Nyt sinulla on mahdollisuus ryhtyä sanoista tekoihin ja kalibroida kuntoluokituskätesi kolmoseen Lammasmaailman työpajassa. Tarjolla eri kuntoluokissa olevia uuhia sekä Johannan asiantuntijaneuvoja. Lisäksi työpajassa on mahdollisuus saada ohjeita ja kokeilla astutusryhmiin menevien uuhien utareen tunnustelua. Työpajan hinta 45 € + ALV 24 %, laskutetaan jälkikäteen. Hinta sisältää koulutuksen, luntit, suojavaatteet ja kaffit. Pienet ryhmät. Sitovat ilmoittautumiset: info@lammasmaailma.fi

Tulossa olevat työpajat: Keskiviikko 23.11.2022 klo 11-14 (sis. tilaesittelyn), Ylä-Härkösen lammastila, Vaskivedentie 243, Virrat.

Työpajan kulku (noin 2 tuntia):
– teoriaa kahvin ja pienen purtavan kanssa, jaetaan ”luntit” ja suojavaatteet
– käytännön harjoituksia, kysymyksiä, keskustelua käytännön soveltamisesta tiloilla uuhen tuotantokierrossa
– yhteenveto ja – varmistus, että kaikilla tuntuma etenkin kuntoluokan 3 uuheen

Koulutusta järjestetään jatkossakin eri paikkakunnilla kysynnän mukaan. Mahdollisuus myös teuraskypsyyskoulutukseen, jossa tunnustellaan karitsoiden teuraskypsyyttä ja tarkastellaan ruhoja teurastuksen jälkeen. Ota yhteyttä: info@lammasmaailma.fi .

Uuhien säännöllinen kuntoluokittaminen on nopea, helppo, käytännöllinen ja hyvin laajasti käytössä oleva tapa todeta, miten on onnistunut tuotantovaiheen mukaisessa ruokinnassa. Kuntoluokituksen avulla on mahdollista löytää katraasta liian lihavat tai laihat yksilöt, ja ehkäistä mm. karitsointiin liittyviä ongelmia. Kuntoluokituksen avulla on mahdollista viilata kunnostusajan, astutusajan, tiineyden ajan ja imetysajan ruokinta kohdalleen. Villa peittää alleen paljon, joten arvioitaessa lampaiden kuntoa ja hyvinvointia on kuntoluokittaminen välttämätön apuväline.


HYVÄ TAPA TOIMIA
– Teuraskypsyyskoulutus

Seuraavat työpajat: (avoin)

Teuraskypsyyskoulutuksen ohjelma:

 • n. 45 min: teurasluokituksen perusteet teoriassa sekä lyhyt englanninkielinen video aiheesta
 • 45-60 min: tunnustellaan 10-12 mahdollisimman erilaista teuraseläintä teurastamon navetassa, tärkeää, että osallistujat tekevät hyvät muistiinpanot tunnustelemistaan eläimistä
 • sillä välin, kun em. lampaita teurastetaan, käydään kahvilla tai syömässä (omakustanteinen)  ja keskustelemassa ketjuajattelun merkityksestä karitsan ja lampaanlihan tuotannossa, ruhon puhtaudesta ja karitsoiden kasvusta
 • n. 30 min: katsotaan em. ruhot teurastuksen jälkeen teurastamon kylmiössä ja kuullaan, minkä arvion luokittaja on ruhoista antanut

Koulutusryhmät pidetään pieninä, jotta kaikki kuulevat, näkevät ja ehtivät tunnustella lampaita. Hinta 49 euroa + ALV/osallistuja. Sitovat ilmoittautumiset: info@lammasmaailma.fi