Kelpolammas-laatumerkki
Tavoitteellinen lammasterveydenhuolto tähtää kokonaisuuden hallintaan. Kun tekee oikeita asioita oikeaan aikaan, tuottavuus lampolassa paranee ja eläimet voivat hyvin. Kelpolammas-laatumerkin voi ansaita, kun sähköisen terveydenhuoltosuunnitelman (TH-suunnitelman) kaikki seitsemän osaa on käyty läpi eläinlääkärin kanssa, tavoitteille on asetettu mittarit ja mittareille todentamispäivä. Periaatteena on oltava parhaiden, tilalle soveltuvien käytäntöjen hyödyntäminen jokaisessa uuhen tuotantokierron vaiheessa. TH-suunnitelman minkään osan päivitys ei voi olla vuotta vanhempi. Loistorjunnan on perustuttava tilakohtaisesti räätälöityyn, vuosittain päivitettävään laidunnussuunnitelmaan. Uuhien tiineysajan ruokinnan on perustuttava UuhineuvolaTM-käytäntöihin. Katso aiheesta infograafi.
Kelpolampaan työterveyshuolto
Kelpolampaan työterveyshuolto auttaa lampuria hyödyntämään järjestelmällisesti lampaiden terveydenhuollon parhaita käytäntöjä. Kun lampuri liittyy työterveyshuoltoon, hänelle laaditaan tilakohtainen aikataulu terveydenhuoltosuunnitelman laatimiseksi. Terveydenhuoltosuunnitelma laaditaan sähköiselle alustalle tiiviissä yhteistyössä Lammasmaailman eläinlääkärin kanssa ja sen laatiminen vie tyypillisesti 6-12 kuukautta. Työterveyshuoltoon liittyy myös mahdollisuus ”kuntoluokituspassin” hankkimiseksi sekä sähköinen palvelu, joka muistuttaa kriittisistä aikatauluista, kuten papananäytteiden ottamisesta tai uuhien kuntoluokittamisesta. Lue lisää.
Kuntoluokitus
Uuhien säännöllinen kuntoluokittaminen on välttämätön edellytys tuotantovaiheen mukaisen ruokinnan onnistumiselle. Oikealla tavalla ruokitut uuhet karitsoivat hyvin, synnyttävät virkeitä karitsoita, tuottavat hyvälaatuista ternimaitoa ja riittävästi maitoa karitsoiden tarpeisiin. Noin kolme viikkoa ennen astutuskauden alkua kuntoluokkien on oltava 3-3,5. Kuntoluokan muuttaminen 0,5 yksikköä vie noin neljä viikkoa. Siksi astutukseen valittavat uuhet pitää kuntoluokittaa ensimmäisen kerran ajoissa, ainakin 2 kk ennen pässin laittamista uuhille. Lihavat uuhet laihdutetaan, laihat kunnostetaan. Juuri ennen astutusta ei kannata alkuperäisrotulampaita yrittää lihottaa, sillä ruokinnan muutos voi toimia kiihotusruokintana, josta seuraa isoja vuonueita. Uuhet onkin saatava laitumelta ajoissa sisälle ja tasaiselle ruokinnalle jo 3 viikkoa ennen astutusta!
Tavoitteellinen lammasterveydenhuolto
Lammasterveys 2020 -ohjelma on tavoitteellinen lampaiden terveydenhuolto-ohjelma. Sovelsimme sen laatimisessa HACCP-periaatteita eli tunnistimme tuotannon kriittiset pisteet. Kuvasimme aluksi lammastilan tuotantovuoden tapahtumat aikajärjestyksessä ja rakensimme niistä yhtenäisen karitsankasvatuksen prosessin. Asetimme näkökulman uuheen ja uuhiryhmään sillä oletuksella, että uuhien terveys ja hyvinvointi muodostavat karitsoiden terveyden perustan. Seuraavaksi arvioimme, mitkä lampaankasvatukseen tyypillisesti liittyvät tukitoiminnot ovat sellaisia, jotka ovat välttämättömiä tuotantoprosessin hallinnalle, ja joihin on laadittavissa hyvän käytännön ohjeita (GMP). Kolmanneksi valikoimme ja laadimme tuottajien käyttöön kolmentyyppisiä mittareita: (1) Prosessin tilaa kuvaavat mittarit oleellisen tärkeisiin hallintapisteisiin; (2) Keskeisten tukitoimien hyödyntämistä kuvaavat mittarit; (3) Tuotannon onnistumista kuvaavat mittarit. Lisäksi ohjelmaan on integroitu aiemmin kehittämämme loistorjuntaohjelma. Lue lisää.
Tukitoiminnot lammasterveydenhuollossa
Karitsankasvatus on prosessi, johon liittyy osaprosessien lisäksi myös välttämättömiä tukitoimintoja, joille pystyy laatimaan hyvän käytännön ohjeen. Kokonaisuus voi toimia tehokkaasti vain, kun jokaisessa tuotantovaiheessa tavoitellaan vähintään keskinkertaista prosessin hallintaa ja tukitoimintojen hyödyntämistä. Välttämättömiä tukitoimintoja ovat
- uuhien kuntoluokittaminen
- ostoeläinten karanteeni ja sopeutus
- siitospässien kunnon tarkastus 2 kuukautta ennen astutuskauden alkua
- parhaimman säilörehun analyysi, ruokintasuunnitelma
- karitsointiajan tilantarve, vedenannostelu ja kuivitus
- laidunnussuunnitelma-TH
Uuhineuvola
UuhineuvolaTM –käynti on uuhenvuoden tärkein laadunvarmennuspiste. Uuhet tiineysultrataan, sikiöt lasketaan ja niiden ikä arvioidaan. Uuhet kuntoluokitetaan ja niiden utare tarkastetaan kroonisten tulehduksellisten muutosten varalta. Uuhille tehdään siis melkoinen terveystarkastus. Keskeinen hyöty tästä on, että uuhien jakaminen tunnutusajan ruokintaryhmiin voi nyt perustua tietoon, ei arvauksiin. Pääsääntö on, että uuhet jaetaan kolmeen ryhmään; laihoihin, sopiviin ja tukeviin. Oikealla tavalla ruokitut uuhet karitsoivat hyvin, synnyttävät virkeitä karitsoita, tuottavat hyvälaatuista ternimaitoa ja riittävästi maitoa karitsoiden tarpeisiin. Uuhineuvola on osa Kelpolampaan työterveyshuoltoa.