Lammasmaailma

Viikon vinkki

(2.10.2024) Ruokavirasto on myöntänyt Lammasmaailma Oy:lle valtionavustusta ruokaketjun toiminnan edistämiseksi. ”Lammastalouden alkutuotannon kestävyys näkyväksi” –hanke kehittää lammastiloille toimivan laatujärjestelmän, joka pohjautuu uuhenvuosiprosessiin. Hanke jatkuu syyskuuhun 2026. Lue tarkemmin kuukausikirjeestämme, miten hanke ja sen tulokset voivat parantaa koko lammasketjun toimintaa.

 

(9.4.2024) Nyt kevät etenee vauhdilla. Sisäloistorjunnassa ja karitsoiden kasvujen turvaamisessa ratkaisevat hyvä etukäteissuunnittelu ja oikea ajoitus, niin uuhi- kuin karitsanäytteissä. Tilaa näytekotelot ja näytteenotto-ohjeet koko sesongin varalle nyt, niin et joudu niitä odottelemaan, kun tarvitset.

 

(26.3.2024) Viimeistele karitsoiden hyvät lähtötelineet; asiantuntijawebinaareissa kolme pointtia. Koulutuspäivät 5.4., 26.4. ja 8.5. Katso tarkemmin koulutuskalenterista, miten voit varmistaa sujuvan laidunkauden aloituksen ja hyvät kasvut.

 

(26.1.2024) Laidunnussuunnitelma-TH on yksi kestävän lammastalouden kivijaloista. Laiduntavien eläinten terveys, hyvinvointi ja kasvu sekä laidunten hyvä tuotto kulkevat käsi kädessä. Aloitamme vuoden 2024 laidunnussuunnitelmien laadinnan helmikuun lopulla. Tutustu tarkemmin ja tilaa suunnitelma omalle tilallesi verkkokaupasta.

 

(6.9.2023) Kelpovalmennus on nyt Kelpolampaan työterveyshuolto.

 

(7.3.2023) Lammaslääkäri on kuluvan viikon verkottumassa ja hankkimassa lisäoppia kansainvälisessä lammaseläinlääkäreiden kongressissa. Sen vuoksi Lammaslääkärin puhelinpalvelu ei ole tällä viikolla käytössä.

 

(19.2.2023) Kun intensiivinen 3-4 viikon astutusaika alkaa lampolassa, täytyy kaiken toimia. Ei vähiten siitospässien. Pässienkin terveydestä on myöhäistä alkaa huolehtia siinä vaiheessa, kun pitäisi jo ryhtyä töihin. Pässit tarvitsevat terveystarkastuksen 2 kuukautta ennen h-hetkeä. Kun tilojen välillä käydään eläinkauppaa, kasvaa aina riski, että myös taudinaiheuttajat leviävät tilojen välillä. Tai että tilaimmuniteetti muuten häiriintyy. Näitä riskejä on järkevää hallita parhaiden käytäntöjen mukaisesti. Lue enemmän helmikuun kuukausikirjeestä.

 

(23.1.2022) Nyt on oikea aika tilata Laidunnussuunnitelma-TH laidunkaudelle 2023. Lue lisää blogista ja tilaa suunnitelma tästä.

 

(20.12.2022) Vuoden vaihtuminen on tyypillinen hetki tarkastella mennyttä ja suunnitella tulevaa. Lammasterveys 2020-ohjelmassa tavoitteiden asettaminen ja tuotannon suunnitelmallinen seuraaminen on sen sijaan jatkuvaa. Lampuri on aina tietoinen siitä, onko pysynyt valitulla polulla, ja kykenee reagoimaan nopeasti, mikäli jalka lipsahtaa sivuun, ja odotettavissa on eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä yllätyksiä. Lue tarkemmin joulukuun kuukausikirjeestä.

 

(23.11.2022) Mikä on lampola- ja laidunolosuhteiden vaikutus eläinten sairastuvuuteen? Aiheesta huomenna 24.11. tunnin asiantuntijawebinaari klo 18. Katso tarkemmin koulutuskalenterista.

 

(11.11.2022) Julkaisimme Lammasmaailman manifestin päivälleen 11 vuotta sitten. Se ei ole vanhentunut päivääkään.

 

(4.7.2022) Uuhenvuoden keskeisin tavoite on varmistaa karitsoille hyvät lähtötelineet laitumelle. Ennen laidunkautta on tehty paljon työtä ja nähty vaivaa. Merkittävä osa karitsoiden terveyttä ja hyvinvointia uhkaavista riskeistä on hallittu etukäteen. Silti eteen voi tulla ongelmia, jotka oireilevat ensimmäiseksi kasvun hidastumisena tai pysähtymisenä ja joihin on puututtava nopeasti. Karitsoiden säännöllinen punnitseminen on välttämätön ja kustannustehokas työkalu ongelmien tunnistamiseen ja kasvujen turvaamiseen. Kesäkuun kuukausikirjeessämme perusteet karitsoiden hyville lähtötelineille ja karitsoiden kasvujen seuraamiseen.

 

(29.4.2022) Lammasterveys-2020 -ohjelmaan sisältyy ajatus jatkuvasta parantamisesta. Huhtikuun kuukausikirjeessä annetaan eväitä TH-suunnitelman päivittämiseen ja uusien tavoitteiden asettamiseen ajankohtaisten tulosten perusteella.

 

(22.3.2022) Sisäloistorjunnan palvelupakettimme on nyt päivitetty vuodelle 2022. Tästä pääset suoraan verkkokauppaan.

 

(14.3.2022) Edustava näytteenotto on kaiken A ja O, kun uuhien ja karitsoiden papananäytteitä hyödynnetään lammastilan sisäloistorjunnassa. Oikea-aikainen ja oikein kohdennettu näytteenotto (6 yksilönäytettä/tutkittava eläinryhmä) on pieni vaiva siihen hyötyyn nähden, jonka lampuri saa analyysituloksesta ja siihen liittyvästä eläinlääkärin tulkinnasta ja jatko-ohjeista. Lue tarkemmin maaliskuun kuukausikirjeestä.

 

(15.2.2022) Miten lampaiden terveyden ja hyvinvoinnin perusta laitetaan kuntoon? Entä tunnistatko lampaiden tyypillisiä tarttuvia tulehdustauteja ja osaatko torjua niitä? Näistä löytyy nyt kiinnostavia kursseja kevään koulutuskalenterissamme.

 

(2.2.2022) Lue uusimmasta kuukausikirjeestämme, miten kuntoluokitusta hyödynnetään uuhien tunnutusajan ruokintaryhmien muodostamisessa ja ylläpitämisessä.

 

(22.12.2021) Lammasmaailma on myöntänyt jo 5 tilalle Kelpolammas-laatumerkin.

 

(18.11.2021) Suomen Lammasyhdistyksen syyskokouksessa tärkeä puheenvuoro ruuantuotannon kestävästä kehityksestä.

 

(23.10.2021). Ennen oli ennen ja nyt on nyt. Mikä ennen oli köyhän miehen lehmä, voi tänään olla maaseudun luotettava sekatyöläinen, kun se hoidetaan hyvin. Mille aikanaan varattiin pimein ja ahtain lato tai vaja, viettää nyt sisäruokintakauden ilmavissa, ryhmäkasvatuksen mahdollistavissa ja ihmistyötä säästävissä pihatoissa. Mille ennen riitti se, mikä lehmiltä jäi, tarvitsee nyt monipuolisia ja tiheitä, pitkäjänteisesti kasvatettuja nurmia. Lue lisää, miten jokainen lampuri voi edistää tuotannossaan kestäviä valintoja.

 

(21.9.2021) Kevätpoikivien uuhien tuotantovuosi on juuri alkamaisillaan tai jo alkanut. Nyt tehdään niitä valintoja, joiden kanssa eletään ensi kesään. Valintakriteerien pitäisi olla selvät – kysymys on vain siitä, mille korkeudelle rima asetetaan ja pidetään. Tuotantoon tulisi valita vain sellaisia uuhia, joilla on perusedellytykset kasvattaa tasakokoinen vuonue. Lue lisää uuhien valinnasta.

 

(17.8.2021) Tarkista päivitetty lammasterveyden koulutuskalenterimme.

 

(10.8.2021) Kesä jatkuu ja laitumet kasvavat. Myös sisäloiset hyötyvät lämpimistä ja kosteista keleistä. Turvaa karitsoiden kasvu ja ennakoi loistartuntoja kustannustehokkaasti. Punnitse ja ota papananäytteitä ennen kuin karitsat ripuloivat. Lue lisää laiduntamisen terveysriskeistä.

 

(29.4.2021) Jatkuva parantaminen ei ole klisee, vaan oleellinen osa tavoitteellisen toiminnan suunnittelua. Tavoitteena ei ole minkään osa-alueen huippusuoritus, vaan tasapainoinen kokonaisuus, jossa mitään tärkeää osa-aluetta ei laiminlyödä. Lue huhtikuun kuukausikirjeestämme, mitä mittareita kannattaa tuijottaa, kun tavoitteena on ehkäistä ennalta eläinten terveyden ja hyvinvoinnin ongelmia lampolassa.

 

(1.4.2021) Olemme vuoden 2020 loisanalytiikan löydösten sekä saamiemme toiveiden perusteella jälleen hioneet palvelutarjontaamme vastaamaan mahdollisimman hyvin asiakkaidemme tarpeita. Yksittäisnäytteenoton lisäksi tarjolla on nyt 3 ja 5 näyte-erän yhdistelmäpaketit. Lähetteessä on enemmän tilaa kyseisen eläinryhmän esitiedoille, mikä mahdollistaa tarkemmat suositukset jatkotoimille. Tutustu uusiutuneisiin palvelupaketteihimme verkkokaupassa.

 

(16.3.2021) Mikäli alkuperäinen loistorjuntasuunnitelmasi on yli 3 vuoden takaa, tuotantorytmi ja laidunolosuhteet ovat todennäköisesti muuttuneet niin paljon, että Lammasmaailman asiantuntijan kannattaa tarkistaa tilan taustatiedot ja papananäytetulokset huolella 2-3 vuoden ajalta. Tuottajana hyödyt eniten kokonaan uudesta loistorjuntasuunnitelmasta, jossa annamme ohjeita myös tilan ulkoiseen bioturvallisuuteen ja vastuullisiin sisäloislääkitysten käytäntöihin. Tilaa uusi loistojuntasuunnitelma tai päivitys entiseen täältä.

 

(10.2.2021). Vaikka ulkona on ihana talvinen keli, on syytä alkaa miettiä tulevan kesän loistorjuntaa. Älä anna sisäloisten syödä katteitasi. Me autamme. Olemme varautuneet laatimaan maalis-huhtikuussa laidunnussuunnitelmia niin paljon kuin kysyntää riittää. Tilaa omasi tästä tai kysy lisää: info@lammasmaailma.fi

 

(27.1.2021) Ajankohtaista lampolassasi juuri nyt: Uuhien huolellinen jakaminen tunnutusajan ruokintaryhmiin auttaa varmistamaan onnistuneet karitsoinnit, virkeät karitsat ja hyvälaatuisen ternimaidon. Lue ohjeet kuukausikirjeestämme.

 

(20.1.2021) Arvioimme Lammasterveys 2020 -ohjelman nettotuotoksi 100 uuhen tilalla ensimmäisenä vuonna 1300 euroa ja seuraavina vuosina 2400 euroa vuodessa. Toisin sanoen terveydenhuoltoon sijoitettu euro tulee investointien jälkeen takaisin 3,4 kertaisena. Lue uusin blogi.

 

(13.11.2020) Jos haluat pysyä ajantasalla lammasterveydenhuollosta, tilaa sähköpostiisi ilmainen uutiskirjeemme. Siinä kerromme kuukausittain, mihin tavoitteellisessa terveydenhuollossa on ajankohtista varautua juuri silloin. Tilaa tästä.

 

(24.9.2020) Hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa uuhen tuotantokierron kriittisten vaiheiden terveydenhuollosta koulutuskalenterissa. Edullisesti.

 

(8.9.2020) Uusin blogi kysyy, kannattaisiko varautua. Kestävä tuotanto ja hyvä laatu eivät synny sattumalta.

 

(27.8.2020) Uuhen tuotantokierron kriittisiin tapahtumiin tulee aina valmistautua ennalta. 40 minuutin webinaarimme keskittyvät oleelliseen ja auttavat tekemään pieniä ja suuria parannuksia lampolassasi sekä vähentämään kiirettä. Tarkista syyskuun webinaariohjelma.

 

(19.8.2020) Muista lähettää papananäytteet aina alkuviikosta (ma-ke) kirjeenä, ei pakettina. Liimaa näytekoteloon 2 kirjemerkkiä (yht. 3,20 eur) sekä Plus-merkki (1,50 eur). Näin toimittaessa saamme näytelähetykset 1-2 päivässä, eivätkä ne jää postiin viikonlopuksi.

 

(13.8.2020) Katso tuore videomme ”Lammas on laitumella töissä”. Siinä kaupunkilaispoika oppii, miten lampaat laiduntaessaan edistävät ympäristönsuojelua ja luonnon monimuotoisuutta.

 

(15.7.2020) Ensimmäiset karitsanäytteet on useimmilla tiloilla syytä ottaa viimeistään heinäkuun puolivälissä eli juuri näihin aikoihn.

 

(19.6.2020) Karitsa saa vain optimipituisella ja tiheällä laitumella riittävästi laidunruokaa joka suulliseen – ja kasvaa hyvin. Tässä vaiheessa kesää laitumet kasvavat sellaisella vauhdilla, että ennakointi on entistäkin tärkeämpää. Hanki avuksesi Kelpokaritsan laiduntikku, joka kertoo lahjomattomasti, milloin laidunta tai lohkoa on vaihdettava. Tilaa verkkokaupasta.

 

(2.6.2020) Tilaa näytekotelot karitsanäytteille ajoissa. Pääsääntö on, että ensimmäiset karitsanäytteet otetaan siinä vaiheessa, kun karitsat ovat laiduntaneet edellisenä vuonna laidunnettua laidunta 3-4 viikkoa, tai viikkoa ennen vieroitusta. Useimmissa tapauksissa sisäloistilanne on syytä tarkistaa papananäyttein viimeistään heinäkuun puolivälissä. Mene verkkokauppaan.

 

(26.5.2020) Uusin blogi kertoo siitä, miten lammas on laitumella töissä.

 

(30.4.2020) Huom! Yleisön pyynnöstä järjestämme ilmaisia sisäloisten torjuntaan keskittyviä pop-up -webinaarejamme vielä keskiviikkona 6.5. ja perjantaina 8.5.. Ilmoittaudu viimeistään edellisenä päivänä.

 

(28.4.2020) Huhtikuu lähenee loppuaan ja uuhinäytteiden tutkituttaminen on päässyt hyvään vauhtiin. Laidunkauden alku on kuitenkin edessä todella nopeasti, joten uuhinäytteiden lähettämistä ei kannata lykätä kovin pitkälle toukokuuhun. Muistathan todella edullisen yhdistelmäpakettimme, jolla saat analyysin, tulkinnan ja toimenpidesuositukset kolmelle lähetykselle kahden hinnalla. Tällä hinnoittelulla haluamme kannustaa laidunkauden aikaisten karitsanäytteiden tutkimiseen. Oikea-aikaisilla karitsanäytteillä pystyt ajoissa reagoimaan loistautien riskin kasvuun ja ehkäisemään sairastumisia ja kasvutappioita. Tilaa loistorjunnan yhdistelmäpaketti tai yksittäisnäytteet verkkokaupasta.

 

(11.4.2020) Lue blogi siitä, miten pandemiakriisistä huolimatta pitää pysyä sillä polulla, jonka uskoo johtavan parhaaseen lopputulokseen. Me arvostamme kotimaisen lammastalouden monipuolisuutta ja haluamme olla edistämässä sen menestymistä. Tästä eteenpäinkin!

 

(2.4.2020) Osta kesäksi helposti mukana kulkeva Kelpokaritsan laiduntikku. Tällä mahdottoman hyödyllisellä laiduntikulla pystyt helposti seuraamaan nurmen optimipituutta laiduntavien karitsoiden tarpeisiin. Näitä saat verkkokaupasta.

 

(19.3.2020) Päivitä tietosi sisäloisten aiheuttamien tappioiden ehkäisemisestä ja osallistu Lammasmaailman maksuttomaan pop-up webinaariin. Koulutusta aina keskiviikkoisin huhtikuun loppuun asti.

 

(6.3.2020) Muista teetättää loistorjuntasuunnitelman päivitys tulevalle kesälle hyvissä ajoin. Lisätietoja sivuiltamme.

 

(22.2.2022) Webinaaritarjontamme niin tuottajille kuin eläinlääkäreille on jälleen päivittynyt koulutuskalenterissa.

 

(31.1.2020) Erityistarkkailtavat, kolmea tai useampaa sikiötä kantavat uuhet on kuntoluokitettava 2-3 viikkoa ennen laskettua karitsointia. Uuhen kuntoluokitusohje

 

(17.1.2020) Hyvää alkanutta vuotta 2020! Tänä vuonna kannattaa aloittaa tavoitteellinen terveydenhuolto lampolassa. Ilmoittaudu viimeistään 10.2. valmennukseen, jonka aikana laadit eläinlääkärin kanssa tilallesi kattavan terveydenhuoltosuunnitelman.

 

(10.12.2019) Eihän pässi vain ole unohtunut uuhien joukkoon? Astutusaika kannattaa jatkossa suunnitella ja järjestää neljän viikon pituiseksi. Lyhyt karisointiaika keventää karitsointien valvontaa. Lisäksi saman ikäisten karitsoiden hoitaminen on helpompaa ja tautiriskit nuorimpien ja vanhimpien karitsoiden osalta vähäisempiä.

 

(26.11.2019) Oletko jo teetättänyt parhaimman säilörehuerän rehuanalyysin? Hyvä. Tunnutusajan ruokintasuunnitelmaa ei kannata perustaa näppituntumaan.

 

(16.11.2019) Älä myöhästy uuhineuvolan tilaamisessa. Oikea ajankohta uuhien terveysseurannalle ja tiineysultraukselle (Uuhineuvola I) on 50-70 vuorokauden tiineys. Tutkimuksen hyödyt: Saat karsittua tyhjäksi jääneet uuhet ja merkattua utarevikaiset; saat ohjeet uuhien ryhmittelystä tunnutusajan ruokintaryhmiin, millä varmistat virkeät karitsat ja uuhien hyvän maidontuotantokyvyn; pystyt ajoittamaan karitsointien valvonnan ja varautumaan myös adoptioihin. Valmistaudu tiineysultraukseen oikein_171217B

 

(28.10.2019) Aloita vuosi 2020 uudella asenteella ja ala hyödyntää lammasterveydenhuoltoa systemaattisesti. Se lisää myös tuottavuuttasi; säästät aikaa, rahaa ja harmaita hiuksia. ”Tavoitteellinen terveydenhuolto” -juliste sisältää ydinasiat uuhen terveydenhuollosta tuotantovuoden eri vaiheissa. Nyt juliste puoleen hintaan, kun tilaat 3.11.2019 mennessä. Toimitus Valtakunnallisille lammaspäiville Tornioon 6.11.2019.

 

(21.10.2019) Punnitse loppukasvatuksessa olevat karitsat viimeistään nyt! Jos painot ovat kaukana siitä, mitä pitäisi, kokeile seuraava:
tarkista rehustus (riittävästi valkuaista; hyvä säilörehu/väkirehulisä), keritse karitsat (parantaa
syöntiä), ota ryhmästä papananäyte (loiset!).

 

(7.10.2019). Viimeistään nyt on korkea aika tehdä siitokseen tarkoitetuille pässeille kuntotarkastus. Jos pässi ei toimi astutusaikana, ei korjaavia toimenpiteitä enää ole. Ostopässit on tuotava lampolaan karanteenin kautta. Katso karanteeniohjeet oppaastamme ”Suomalaisen lammastilan sisäloistorjunta”. Jos sinulla ei vielä ole sitä, saat sen, kun liityt postituslistallemme. HUOM! Tällä viikolla aiheesta myös asiantuntijawebinaari torstaina  klo 18-19.

 

(30.9.2019) Nyt on tarjolla runsaasti kuntoluokitustyöpajoja. Kuntoluokitus auttaa ylläpitämään uuhien terveyttä ja hyvinvointia ja käyttämään rehupanokset lampolassa oikein. Uuhet eivät saa olla liian laihoja tai liian lihavia, tavoitteena kuntoluokka 3-3,5 ympäri vuoden.

 

(25.9.2019) Posti on muuttanut kirjeiden jakeluaikataulua. Muutosten jälkeenkin kirjeenä lähetettävät papananäytteet on saatavissa perille kahdessa päivässä. Se edellyttää, että lähettäjä ostaa postimerkkien lisäksi uuden ylimääräisen Plus-maksun (1,50). Varsinainen kirjemaksu pysyy 3,20 eurossa, kunhan näytekotelon paino ei ylitä 250g eikä paksuus kirjeen mittoja (max 3 cm). Tämä onnistuu hyvin, kun yhdestä eläimestä otettu näyte ei ylitä 8-10 papanaa (n. ruokalusikallista) eikä samassa näytekotelossa ole useamman ryhmän näytteitä. Ks. tarkemmat näytteenotto-ohjeet: Näytteenotto_2019.

 

(17.9.2019) Ilmoittaudu Lammasmaailman terveyspäivään 2.-3.10.2019. Katso ohjelma ja ilmoittaudu viimeistään perjantaina 27.9.2019.

 

(7.9.2019) Astutatko uuhia marraskuussa? Aloita uuhien kuntoluokitus 2 kuukautta aikaisemmin. Tavoittele uuhille astutusajan kuntoluokkaa 3-3,5. Lue lisää blogikirjoituksesta. Osallistu kuntoluokituswebinaariin lauantaina 14.9. klo 14-15. Ilmoittaudu webinaariin verkkokaupassa.

 

(31.8.2019) Jos syksy jatkuu lämpimänä, on suuri vaara, että karitsoiden loppukasvatus tyssää voimistuviin loistartuntoihin. Näin erityisesti, jos karitsat laiduntavat jo kertaalleen laidunnetuilla lohkoilla. Varmista kasvut ennalta ja tarkista tilanne karitsoiden papananäytteillä jo heti syyskuun alussa.

 

(23.8.2019) Tuliko viikolla runsaasti vettä taivaalta? Siinä tapauksessa kannattaa vaihtaa karitsoiden laidun/lohko viikon sisällä puhtaampaan, mikäli nykyistä laidunta on kuluneena kesänä käytetty vähintäänkin kohtalaisesti. Näin vähennät massiivisen loistartunnan riskiä.

 

(15.8.2019) Uuhen vuosi on alkamaisillaan! Nyt on aika keskittyä terveiden uuhien valintaan ja kunnostukseen sekä tehdä astujapässeille kunnon tarkastus. Uuhet ja pässit kuntoluokitetaan ja niiden hampaat, liikkeet ja jalat tarkastetaan, uuhilta myös utare. Nuorilta pässeiltä tarkastetaan kivekset ja niiden ympärysmitta, lisäkives ja peniksen pää. Tarvittaessa tarkastetaan myös sperman tuotanto (tarvitaan kiimainen uuhi). Tilaa Johanna terveydenhuoltokäynnille suoraan ajanvarauskalenterista. Samalla on mahdollista analysoida edellisen karitsoinnin tuloksia, erityisesti karitsakuolleisuutta.

 

(28.6.2019) Ensimmäiset karitsanäytteet tulee ottaa 3-4 viikkoa siitä, kun karitsat ovat aloittaneet laiduntamisen viime vuonna laidunnetuilla laitumilla (emän kanssa tai ilman). Jos taas karitsat ovat aloittaneet laiduntamisen puhtaalla laitumella ja jatkavat sellaisella edelleen, voi näytteenottoa venyttää jopa heinäkuun lopulle, jos kasvut säilyvät hyvinä. Hyvä nyrkkisääntö kuitenkin on tutkia ensimmäiset karitsanäytteet viimeistään heinäkuun puolivälissä. Lue tarkemmin.

 

(8.5.2019) Kysy terveydenhuoltokäynneillemme myös NEUVO-2020 mahdollisuutta. Lue lisää ja tilaa terveydenhuoltokäynti.

 

(17.4.2019) Tarjoamme loistorjunnan palveluja kaikkiin tilanteisiin:
Luotettava, nopea analytiikka ja eläinlääkärin antama tulkinta
löydöksistä, ohje seuraavan tutkimuksen ajankohdasta, tarvittaessa
ohjeet lääkityksen kaikin puolin oikeasta toteuttamisesta,
loistorjuntasuunnitelmat ja niiden päivitykset, räätälöidyt suunnitelmat
laidunhygienian pitkäjänteiseksi parantamiseksi (laidunnussuunnitelmat),
neuvonta ja koulutus. Vielä yksi POP UP -webinaari loisista jäljellä tiistaina 23.4.. Ilmoittaudu tästä.

 

(30.3.2019) Papanatutkimus palvelee tilan loistorjuntaa parhaiten silloin, kun näytteet otetaan oikeaan aikaan ja oikeasta eläinryhmästä (6-9 yksilöstä/ryhmä). Uuhinäytteiden paras tutkimusaika on useimmilla tiloilla huhtikuu, eli aivan pian. Edullisin tutkimuspakettimme on aiempien vuosien tapaan yhdistelmäpaketti (3 analyysiä 2 hinnalla + näytekotelot + tulosten tulkinta ja jatkosuositukset). Voit tilata tutkimukset ja näytekotelot verkkokaupasta: http://lammasmaailma.valmiskauppa.fi/lammasterveydenhuolto-kaikki-hinnat-sis-alv-c-80.html

 

(13.3.2019) Laidunkauden alku on taas päivää lähempänä. Osallistu tunnin POP UP -webinaariin loisista, vain 7 tilaisuutta maalis-huhtikuussa.

 

(19.2.2019) Uunituore Terveydenhuollon työvihko (”uuhen huoltokirja”) on hyvä työpari TH-Digiassarin kanssa. Tilaa verkkokaupasta ja aloita käyttö samantien.

 

(10.1.2019) Kuntoluokita, kuntoluokita, kuntoluokita! Ja perehdy tulossa olevan tunnutuksen ja karitsointiajan kriittisiin pisteisiin webinaarien avulla.

 

(3.12.2018) Keskitiineen uuhen valmistaminen lopputiineyteen alkaa monella tilalla. Kuntoluokitukset ovat ajankohtaisia. Uuhineuvola I -käynnillä saat paljon tietoa, jota voit hyödyntää lopputiineiden uuhien ruokinnassa ja karitsointeihin valmistautumisessa.

 

(10.9.2018) Osta tästä seinällesi Tavoitteellinen terveydenhuolto -juliste (50 cm x 70 cm).

 

(1.9.2018) Elokuun kosteus ja lämpimät päivät ovat innostaneet sisäloisia kehittymään tartuntakykyisiksi. Kuivan kesän jälkeen sisäloiset ovat yhtäaikaa kypsyneet laitumilla toukiksi ja ongelmia ilmaantuu erityisesti pidempään käytetyillä laitumilla. Ota näytteet jo silloin, kun/jos kasvut hiipuvat tai viimeistään, jos katraassa ilmenee ripulia. HUOM!  Jos sisäloiset ovat aiheuttaneet karitsoille ongelmia laidunkaudella, on laidunten loispaine niin korkea, että on perusteltua ottaa uuhista näytteet sisäänoton yhteydessä.

Jotta loisnäytteistä saisi parhaan mahdollisen hyödyn, näytteenoton on oltava edustavaa. Edustavassa näytteenotossa pitää pyrkiä 6 eläimen näytteeseen / tutkittava eläinryhmä. Eri yksilöiden näytteitä ei saa sekoittaa valmiiksi tilalla. Pässikaritsoiden ja uuhikaritsoiden ryhmät on tutkittava omilla 6 näytteen otoksillaan. Jos näytteenä on vain kahden tai kolmen eläimen papanat, voi uhkaava loistilanteen huononeminen jäädä havaitsematta.

 

(8.8.2018) Kesä kääntyy lopuilleen ja on hyvä alkaa miettiä erityisesti ensi keväänä karitsoivien uuhien tuotantovuotta ja tuotannon hallintaa. Uuhien tuotantovuosi alkaa valinnasta ja kunnostuksesta ja jatkuu siitä prosessimaisesti eteenpäin. Lammasmaailman Lammasterveys 2020 -ohjelma varautuu kaikkiin uuhen tuotantovuoden kriittisiin hetkiin ja tuo lisää tuottavutta tilallesi, kun toteutat ohjelmaa kokonaisvaltaisesti. Seuraavat webinaarit 16.8. (Paranna ajankäyttöäsi lampolassa) ja 18.8. (Miten valita terve ja hyvinvoiva emä karitsoille). Lue tarkemmin koulutuskalenteristamme. Hyppää kyytiin ja ilmoittaudu webinaariin.

 

(1.6.2018) Liki koko toukokuun jatkunut lämmin ja kuiva sää on saattanut hidastaa tai jopa pysäyttää loismunien kehittymisen tartuntakykyisiksi toukiksi. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät karitsat ole vielä altistuneet normaalivuosien tapaan loistartunnoille sellaisessa tapauksessa, että ne ovat aloittaneet laiduntamisen vanhalla (ei-puhtaalla) laitumella. Toisaalta voi käydä niin, että kun kuivuus päättyy, loisten elinkierto laitumilla ryöpsähtää yhtäaikaisesti eteenpäin, mikä altistaa karitsat voimakkaille tartunnoille.

Toimi loistorjunnan osalta näin:
– kun laitumille sataa seuraavan kerran kunnolla vettä, siirrä uuhet ja karitsat viikon sisällä toiselle, mahdollisimman puhtaalle lohkolle (esim. odelmalle)
– ota karitsoista papananäytteet 3 viikkoa sateiden tulosta (ei koske puhtaalle laitumelle suoraan sisältä vieroitettuja karitsoita)
– noudata muilta osin yleisohjettamme: Muistilista loistilanteen seurantaan.

 

Käytä hyödyksesi laidunkaudella: Lampureiden vinkkejä karitsanäytteenottoon.

 

Kevään ja kesän sisäloisanalytiikka on täydessä käynnissä. Meiltä saat kaikki sisäloistorjunnan asiantuntijapalvelut yhdestä paikasta;

  • näytteenotto-ohjeet ja -välineet
  • asiantuntevat analyysit edullisesti ja nopeasti
  • eläinlääkärin tekemän löydösten tulkinnan sekä ohjeen seurantanäytteiden ajoittamisesta
  • tarvittaessa eläinlääkärin antaman ohjeen oikein toteutetusta lääkityksestä
  • loistorjuntasuunnitelmat ja niiden päivitykset
  • yksityiskohtaiset monivuotiset laidunnussuunnitelmat sisäloisongelmien ehkäisyyn
  • asiantuntijaneuvonnan kaikenlaisissa eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä (Lammaslääkäri 0600-306 627, maksullinen)

Menestyksellinen loistorjunta perustuu sellaisiin laidunnuskäytäntöihin, joissa karitsoiden laitumilta saamat tartunnat pysyvät turvallisella, riittävän alhaisella tasolla läpi laidunkauden. Tilannetta on seurattava oikein ajoitetuilla ja kohdennetuilla papananäytteillä; aluksi uuhinäytteillä huhti-toukokuussa, sen jälkeen karitsanäytteillä 2-3 kertaa laidunkauden aikana. Jos karitsoita on kesällä jouduttu lääkitsemään sisäloistautien varalta, voi olla perusteltua tutkia myös uuhet vielä syksyllä sisäloisten, ml ison juoksutusmahamadon (Haemonchus contortus) varalta, jonka aiheuttama oireilu voi alkaa vasta kevättalvella. Hyvien käytäntöjen mukainen loistorjunta suojelee lampaita kaikkien sisäloisten tartunnoilta.