Kelpolampaan työterveyshuolto
”Kokonaisuus ratkaisee lammasterveydenhuollossa”
Liity työterveyshuoltoon tästä
Kelpolampaan työterveyshuolto tähtää kaikki tärkeät kriittiset osa-alueet kattavaan terveydenhuoltosuunnitelmaan. Laadun takeeksi tarjoamme KelpolammasTH –laatumerkin. Laatumerkkitiloilla työskennellään terveiden ja hyvinvoivien eläinten kanssa ja hyödynnetään tärkeissä työvaiheissa parhaita käytäntöjä – dokumentoidusti. Hyvinvoivat eläimet ja monimuotoistuva ympäristö tuottavat iloa niin työn tekijöille kuin asiakkaille. Kelpolammastilat ovat kestävän lammastalouden polulla ja tuottavat yhdenmukaista laatua koko lihaketjuun. Kestävän lammasketjun menestymisen avainsanoja ovat tehokkuus järjestelmätasolla, ekosysteemin monimuotoisuus ja eläinten hyvinvointi. Näitä tahdomme edistää!
VALMENNUSKOULUTUSTEN AIKATAULUT VUONNA 2024. ERI AIHEITA ON KAIKKIAAN 5 KPL, JA NIITÄ YHDISTÄÄ JATKUVAN PARANTAMISEN TEEMA
Toukokuu: UUHINEUVOLA, TH-suunnitelman osa III. Ma 6.5. klo 16-17 ja klo 18.30-19.30 (sama sisältö). ”Paras investointisi eläinterveyteen ja rehupanosten kohdentamiseen”.
Kesäkuu: HYVÄT LÄHTÖTELINEET, TH-suunnitelman osat IV ja V. Ma 3.6. klo 19-20. Uuhien ruokinta on suunniteltu ja toteutettu niin, että varmistetaan karitsoiden hyvät syntymäpainot ja uuhien riittävä maidontuotantokyky. Uuhien ja karitsoiden yhteispeliä seurataan huolella aina kahden viikon ikään saakka.
Elokuu: VALINTA JA KUNNOSTUS, TH-suunnitelman osa I. Ma 5.8. klo 19-20. ”Johda lampolasi terveyttä suunnitellusti”. Uuhen vuosi alkaa terveiden ja hyvillä emo-ominaisuuksilla varustettujen emien valinnalla. Siitospässien astumisterveys varmistetaan 2 kk ennen astutuskautta. Oikeat karanteenikäytännöt suojaavat lampolaa eläinostojen yhteydessä.
Syyskuu: KIIMOJEN SYNKRONOINTI, TH-suunnitelman osa II. Ma 2.9. klo 18.30-19.30. Kiimojen synkronoinnilla tavoitellaan maksimissaan 4 viikon karitsointijaksoa. Karitsointien valvonta kevenee. Saman ikäisten karitsoiden hoitaminen on helpompaa ja tautiriskit nuorimpien karitsoiden osalta vähäisempiä.
Lokakuu: LAIDUNNUSSUUNNITELMA, TH-suunnitelman osat VI ja VII. Ma 7.10. klo 18.30-19.30. Sisäloistorjunta ratkaistaan laitumella. Laidunnussuunnitelma on työkalu karitsoiden terveyden ja kasvun turvaamiseen. Laidunnussuunnitelma tuottaa lampurille stressiä vähentävän ”laidunkauden lukujärjestykseen”.
Marraskuu: HYVÄT LÄHTÖTELINEET, TH-suunnitelman osat IV ja V. Ma 4.11. klo 18.30-19.30. Uuhien ruokinta on suunniteltu ja toteutettu niin, että varmistetaan karitsoiden hyvät syntymäpainot ja uuhien riittävä maidontuotantokyky. Uuhien ja karitsoiden yhteispeliä seurataan huolella aina kahden viikon ikään saakka.
TILAKOHTAISET PALAVERIT
Tunnin palavereita on kaikkiaan 6 kpl. Ensimmäisessä palaverissa sinut perehdytetään sähköisten työkalujen, TH-lomakkeen ja TH-Digiassarin, käyttöön ja lampolaan laaditaan alustava aikataulu Kelpolammas-laatumerkin hankkimiseksi. Muut 5 palaveria käytetään valmennuskoulutusten mukaisen terveydenhuoltosuunnitelman laatimiseen seuraavien 12 kuukauden aikana. TH-lomakkeeseen sisältyy muistutuspalvelu, joka auttaa sinua pysymään työterveyshuollon aikatauluissa.
ASIANTUNTIJAWEBINAARI
Kuntoluokitus on keskeinen työkalu aikuisen lampaan terveyden ja hyvinvoinnin varmistamisessa. Siksi työterveyshuoltoon sisältyy ”Uuhen kuntoluokituspassin” suorittaminen. Sen teoriaosuus käydään läpi asiantuntijawebinaarissa ”Kuntoluokita, kuntoluokita, kuntoluokita”. Tarkista koulutuskalenterista seuraava ajankohta ja ilmoittaudu webinaariin verkkokaupassa viimeistään edellisenä arkipäivänä. Passin käytännön osuuden suoritat Uuhineuvola-TM -tilakäynnin yhteydessä.
TILAKÄYNTI
UuhineuvolaTM -tilakäynti ajoitetaan uuhien 50-70 vuorokauden tiineyksiin. Uuhille tehdään tiineysultraus, sikiöt lasketaan ja niiden ikä arvioidaan. Uuhet kuntoluokitetaan ja niiden utare tarkastetaan kroonisten tulehduksellisten muutosten varalta. Uuhien ruokinnasta päävastuullinen suorittaa ”Uuhen kuntoluokituspassin” käytännön osuuden. Uuhineuvolan avulla on mahdollista
- karsia tyhjäksi jääneet ja merkata utarevikaiset uuhet
- sijoittaa uuhet oikeisiin ruokintaryhmiin tutkimushetkellä ja kuukautta myöhemmin; tällä varmistetaan virkeät karitsat ja uuhien hyvä maidontuotantokyky
- ajoittaa karitsointien valvonta oikein ja valmistautua mahdollisiin adoptioihin.
HUOM! Palvelun tuottamisessa on alueellisia eroja.
LAIDUNNUSSUUNNITELMA
Laidunnussuunnitelmaa varten tarvitaan yksityiskohtaiset taustatiedot laidunten koosta, sijainnista ja aiemmasta käytöstä sekä tulevan laidunkauden suunnitelluista laidunnusryhmistä. Suunnitelma laaditaan tiiviissä vuorovaikutuksessa tilan kanssa. Tuloksena on yksityiskohtainen suunnitelma laidunten käyttöjärjestyksestä tulevana laidunkautena.
VUOSIMAKSU
Työterveyshuollon vuosimaksu on 196,40 euroa (+ALV 24 %), joka laskutetaan kolmessa erässä. Hintaan sisältyvät Lammasmaailman sähköiset työkalut (TH-lomake, TH-Digiassari) ja 5 valmennuskoulutusta. Vuosimaksuun ei sisälly asiantuntijawebinaari, joka maksetaan verkkokaupassa erikseen (45 eur + ALV 24 %).
Tilakohtaiset palaverit, UuhineuvolaTM -tilakäynnin ja Laidunnussuunnitelma-TH:n tuotamme NEUVO-palveluna (75 eur/h, 0,56 eur/km + ALV 24 %). Korkeintaan 20 tuntia vuodessa. NEUVO-palveluista maksat vain arvonlisäveron osuuden.
Liittyminen tapahtuu maksamalla verkkokaupassa liittymismaksuna 65,47 (+ ALV 24 %). Työterveyshuoltoon voit liittyä milloin vain ja eri osiot voit suorittaa itsellesi parhaiten sopivassa järjestyksessä vuoden sisällä liittymisestä.
Liity työterveyshuoltoon tästä
Kelpolammastilojen yhteydenottolomake
Lue lisää lammasterveydenhuollosta.
Lue lisää kestävästä lammastaloudesta.
Lue lisää Lammasterveys 2020 -ohjelman ekonomiasta.
Kysy lisää valmennuksesta: info@lammasmaailma.fi