Tunnutus
Julkaistu lauantaina 18. tammikuuta 2020
Tavoite: Uuhien ruokinta on suunniteltu ja toteutettu niin, että varmistetaan karitsoiden hyvät syntymäpainot ja uuhien riittävä maidontuotantokyky.
Hyvät käytännöt: Uuhet jaetaan ruokintaryhmiin. Ryhmittely voi tarkimmillaan perustua eläinten ikään ja painoon, kuntoluokkiin ja sikiömääriin. Ryhmittely helpottaa eläinten rehunkulutuksen ja terveyden tarkkailua. Erityistarkkailtavia uuhia ovat mm. laihat ja yli kolmea sikiötä kantavat uuhet. Nopeita ruokinta- tai olosuhdemuutoksia on vältettävä akuuttien sairauksien ehkäisemiseksi. Mikäli sää- ja lampolaolosuhteet mahdollistavat, tiine uuhi keritään 1-3 kuukautta ennen laskettua karitsointia.
Mittarit: Tunnutusvaiheen mukaista ruokintaohjelmaa toteutetaan. Optimaalisessa kuntoluokassa olevien uuhien osuus. Karitsoiden syntymäpainot.
Tukitoiminnot: Uuhien kuntoluokittaminen 3-6 viikon välein. Parhaimman säilörehuerän rehuanalyysi. Ruokintasuunnitelma.