Lammasmaailma

Kerralla oikein

Sano mitä teet, tee mitä sanot. Mittaa, teetkö mitä sanot. Todista, että teet mitä sanot. Älä tee samaa virhettä kahta kertaa. Useimmille ihmisille parasta laatuaikaa on loma – siitä ei tarvita mitään todisteluja. Mutta lomalle jääminen tai lomalta palaaminen vasta paljastaa, kuinka hyvin oma laatujärjestelmä huolehtii aikatauluista, paperisodasta ja asiakastyytyväisyydestä.

Lampaan vuosi on kuin päiväkodissa askarreltu pahvinen pyöreä vuosikello; kun viisaria pyörittää eri kuukausien kohdalla tietää, miltä ulkona näyttää – ja mihin töihin pellolla, laitumilla tai sisällä lampolassa on varauduttava. Tärkein töitä rytmittävä taho on johtajapässi – näinhän se on usein muuallakin. Kun pässi tai pässit laitetaan uuhien joukkoon, on samalla keskeiset hoitotyöt suunniteltu ainakin puoleksi vuodeksi eteenpäin; tiineystarkastukset, kuntoluokitukset, lopputiineiden ruokinta, karitsoinnit.

Lammastilalla on työhuippuja ja rauhallisempia jaksoja, on rutiineita ja keskeisiä laadunvarmistustoimia. Iso kuva perustuu suunnitteluun, jossa on otettu huomioon itselle asetetut tavoitteet ja maatilan kokonaisuus. Lampuri joutuu esittämään itselleen monia kysymyksiä; mikä on lammastalouden tärkein tulonlähde; minkälaiseen eläinmäärän ja mihin vuodenaikaan osuvaan karitsointiin tilat antavat myöden; miten lammastalous sovitetaan tilan muuhun tuotantoon; minkälaisella ruokintajärjestelmällä eläimiä kasvatetaan.

Hyvä etukäteissuunnittelu ottaa huomioon myös asiakkaan. Mitä useammin asiat menevät kerralla oikein, sitä varmemmin asiakkaat saavat luvattua laatua oikeaan aikaan. Lammasmaailma työskentelee yhdessä lampureiden ja pienteurastamoiden kanssa pitkäjänteisen laadunvarmistuksen hyväksi.


Jätä kommentti kirjoitukseen