Lammasmaailma

Onko kaikki suhteellista

Eduskuntavaalit lähestyvät. Internetin vaalikoneet syytävät ehdokkaista mitä erilaisimpia tietoja kansalaisten päätöksenteon avuksi. Kysymys ei ole vähemmästä kuin uusien päätöksentekijöiden valitsemisesta historiallisen vaikeaan rakennemuutokseen.

Netti on tuonut myös lukemattomille muille elämänalueille ehtymättömän mahdollisuuden vertailla tuotteiden ja palveluiden ominaisuuksia. Kolikon toinen puoli on, että tiedon valtavirta ei vapauta meitä kaikkein tärkeimmästä; oman pään käyttämisestä tiedon merkityksen arvioinnissa. Liian valmiit ratkaisut voivat erehdyttää luulemaan, että monimutkaisiin kysymyksiin olisi yksinkertaisia ratkaisuja.

Lampolassakin on hyvä suhteuttaa asioita ja pysähtyä miettimään, mitä asioita kannattaa mitata ja miten asiat riippuvat toisistaan. Onko tuotannolle asetettuja tavoitteita seurattu? Ja mitä muuta ehkä haluaisi ehtiä miettiä kuin lampaita? Töiden hallintaa auttaa, kun tehtävät on jollakin lailla aikataulutettu ja laitettu tärkeysjärjestykseen. Monet tuotantovaiheiden mukaiset työt myös toistuvat säännöllisesti. Niiden kohdalla on hyvä kysyä itseltään, tunnenko tilani. Jos esim. tiineyttämisessä, uuhien kuntoluokissa, karitsoiden elinvoimaisuudessa tai eläinten terveydessä tulee ongelmia, olisiko ne voitu ehkäistä ennalta.

Eläinten terveys ja hyvinvointi riippuvat lopulta kokonaisuudesta – myös eläinten hoitajan hyvinvoinnista.

 


Jätä kommentti kirjoitukseen