Lammasmaailma

Kiimojen synkronointi

Kiimojen synkronoinnilla tavoitellaan tiiviitä, noin neljän viikon karitsointijaksoja. Tiiviistä karitsointijaksosta on merkittäviä hyötyjä niin lampurin jaksamiselle kuin eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille. Karitsointijakson lyheneminen 5-6 viikosta 4-4,5 viikkoon keventää karitsointien valvontaa, kunhan ruuhkaisimpien viikkojen työvoiman tarpeeseen on varauduttu etukäteen.

Merkittävin etu syntyy siitä, että saman ikäisten karitsoiden hoitaminen tehostuu, kun valvontatyö voidaan kohdistaa yhtä aikaa useampaan uuheen ja karitsaan. Myös adoptioille syntyy aiempaa enemmän mahdollisuuksia. Karitsoiden terveyttä parantaa myös vanhimpien ja nuorimpien karitsoiden ikäeron pieneneminen. Tartunnat vanhemmista karitsoista nuorempiin vähenevät ja tautiriskit pienenevät. Esim. kokkidioosin riskiä lisää merkittävästi juuri karitsoiden suuri ikäero lampolassa.

Liki kaikki uuhet on mahdollista saada kantaviksi neljässä viikossa. Kiimojen synkronointiin voi käyttää tilanteesta riippuen leikattuja ns. teaser-pässejä tai pässiefektiä: Uuhet eivät saa haistaa pässiä kuuteen viikkoon. Sitten pässi tuodaan astutusryhmään ja pidetään siellä korkeintaan neljä viikkoa. Astutusten seuraamiseen voi pässin rinnan värjätä eri väreillä esim. eri viikkoina. Aikuiselle suomenlammaspässille sopiva uuhimäärä on noin 50 uuhta. Rotujen välillä on eroja.

Pässien kunnon tarkastus on tehtävä kaksi kuukautta ennen astutuskauden alkua. Niiltä tarkistetaan kuntoluokka, hampaat, raajat, sorkat ja liikkeet – kaikenikäisiltä pässeiltä myös kivekset (kimmoisuus ja liikkuvuus) ja siitin. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä pässien työhuipun alkaessa. Ostopässit on tuotava lampolaan hyvissä ajoin ennen astutuskauden alkua noudattaen hyviä karanteeni ja sopeutuskäytäntöjä.


Jätä kommentti kirjoitukseen