Lammasmaailma

Kannattaisiko varautua

Otsikon voi ymmärtää joko varustautumiseksi jonkin varalta tai vaihtoehtoisesti latautumiseksi energialla. Molemmat ovat oikeita tulkintoja, sillä alkavana syksynä lampuri voi hyöyä molemmista. Mutta on vielä kolmaskin tulkinta, josta tuonnempana.

Kotimainen maatalous, alkutuotanto ja huoltovarmuus saivat koronakeväänä aivan uutta näkyvyyttä. Yhtäkkiä käsitteiden merkitys valkeni niillekin, joiden mielestä tutut ja turvalliset kotimaiset elintarvikkeet ovat itsestäänselvyys. Ne vain ilmestyvät kauppojen hyllyille jostakin. Ei ollut ymmärretty, minkälaisista oikea-aikaisista toimenpiteistä ja monen ihmisen työpanoksesta toimiva elintarvikeketju Suomessa rakentuu. Vaikka uhkakuvat eivät onneksi toteutuneet, aiheuttaa epävarmuus pandemian kestosta ja talouden kantokyvystä edelleen stressiä meille kaikille.

Muuttuneessa tilanteessa on myös mahdollisuus. Samalla, kun kotimainen elintarviketuotanto ymmärretään yhä laajemmin osaksi huoltovarmuutta, pitää huolehtia tuotteiden muustakin lisäarvosta kuluttajan silmissä. Vallitseva megatrendi on suuntaus kohti kestävää maataloutta. Suomalaiselle lammastaloudella tämä antaa erinomaiset mahdollisuudet parantaa kannattavuutta, kunhan toimitaan viisaasti. Kestäviä tuotantotapoja pitää hyödyntää entistä kattavammin ja kertoa se kuluttajille eli vahvistaa kestävyysbrändiä. Lisäksi tuotteet on tuotava kuluttajien ulottuville kiinnostavassa muodossa. Ja kilpailukykyiseen hintaan.

Nyt tullaan siihen kolmanteen tulkintaan; hyvään laatuun varautumiseen. Laatu ei synny itsestään muuta kuin vahingossa. Vahvakaan brändi ei kauaa kestä laatupoikkeamia. Laatu edellyttää ennakointia ja laadun varmistusta niissä tuotantovaiheissa, jotka ovat kaikkein kriittisimpiä. Prosessien onnistumista pitää varmistaa ennakkoon – ja mitata. Hyvät tuotantotavat vähentävät poikkeamia myöhemmissä vaiheissa ja lopulta aina säästävät aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdenmukainen laatu tarjoaa mahdollisuuden lisätä tuottavuutta yksittäisen tilan lisäksi koko lammasketjussa.

Lue lisää eläinten terveyttä ja hyvinvointia varmistavasta terveydenhuolto-/laadunvarmistusohjelmastamme (Lammasterveys 2020).


Jätä kommentti kirjoitukseen